Μπακλαβάς με Rooibos

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά / 45 λεπτά στο φούρνο

Υλικά (για 48 κομμάτια):

  • 15 κομμάτια από φύλλο κομμένα χιαστί ( θα έχετε λοιπόν 30 φύλλα διαστάσεων 13χ 8).
  • 2 ½ μικρά φλιτζάνια αμύγδαλα ζεματισμένα, καθαρισμένα από τη φλούδα τους, ψιλοκομμένα.
  • 1 κούπα αποξηραμένους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2/3 της κούπας του τσαγιού ανάλατο, λιωμένο βούτυρο.

Σιρόπι Rooibos:

  • Φτιάξτε ένα δυνατό φλιτζάνι τσαγιού Rooibos (ΗΝΤ-1158), χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας από το βότανο. (Διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα χρησιμοποιούσατε αν το πίνατε ως ρόφημα).
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς.
  • Βάλτε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες, τη ζάχαρη,  τα μπαχαρικά και αφήστε τα στην άκρη.
  • Βουτυρώστε ένα ταψί διαστάσεων 9 χ 13. Βάλτε ένα κομμάτι από το φύλλο και περάστε το με βούτυρο με ένα πινέλο. Βάλτε από πάνω ακόμα ένα κομμάτι φύλλο και περάστε και αυτό με βούτυρο με ένα πινέλο. Βάλτε συνολικά 10 φύλλα στον πάτο του ταψιού σας (πάντα να βουτυρώνετε πριν ακουμπήσετε το επόμενο φύλλο).
  • Ρίξτε το ¼ της ζύμης από το μπολ, πάνω στα φύλλα του ταψιού. Πάνω στη ζύμη ρίξτε ένα ένα, 3 βουτυρωμένα φύλλα κρούστας. Ρίξτε ακόμα ¼ της ζύμης από το μπολ, και ξανά από πάνω ένα ένα, 3  βουτυρωμένα φύλλα κρούστας. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει το περιεχόμενο του μπολ. Χρησιμοποιήστε τα υπόλοιπα φύλλα που περίσσεψαν για να σκεπάσετε το ταψί, προσέχοντας πάντα να βουτυρώνετε τα φύλλα πριν τα τοποθετήσετε.
  • Κόψτε τον μπακλαβά σε τετράγωνα και μετά κόψτε διαγώνια για να κοπεί σε τρίγωνα. Ψήστε για 40 με 50 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.
  • Μέχρι να ψηθεί ο μπακλαβάς, ετοιμάστε το σιρόπι. Αναμίξτε το τσάι honeybush, τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό λεμονιού σε μία μέτρια κατσαρόλα.
  • Αφού βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά, και ανακατέψτε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να γίνει ένα μετρίου πάχους σιρόπι.
  • Εφόσον ο μπακλαβάς ψηθεί αφήστε τον να κρυώσει για 15 με 20 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αφήστε τον να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται για μία εβδομάδα.

Please publish modules in offcanvas position.